Περιγραφή Μαθήματος
Α’ μέρος
Εισαγωγή: Η Ηλιακή και η Γήινη ακτινοβολία, δομή και ιδιότητες του φάσματος ακτινοβολίας. Ακτινομετρικά μεγέθη. Νόμος του Lambert. Εκπομπή ακτινοβολίας – Νόμος του Kirchhoff. Διάδοση της Ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στην ατμόσφαιρα – θεωρητική αντιμετώπιση μέσω των νόμων διάδοσης ακτινοβολίας.
Απορρόφηση: Αλληλεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με τα ατμοσφαιρικά συστατικά με έμφαση στην απορρόφησή της. Απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας. Θέρμανση και ψύξη στην ατμόσφαιρα.
Σκέδαση. Αλληλεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με τα ατμοσφαιρικά συστατικά με έμφαση στην σκέδασή της. Θεωρητική αντιμετώπιση της σκέδασης: Πόλωση, Σκέδαση Rayleigh και Mie. Διάδοση της ηλιακής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα περιλαμβάνοντας διαδικασίες σκέδασης. Ατμοσφαιρικές επιδράσεις από την αλληλεπίδραση απορρόφησης και σκέδασης.
Εφαρμογές: Μέθοδος προβολής Langley – προσδιορισμός του οπτικού βάθους των αιωρούμενων σωματιδίων και της στήλης ατμοσφαιρικών αερίων. Φασματοσκοπία διαφορικής οπτικής απορρόφησης.
Διάδοση της γήινης ακτινοβολίας μέσα από την ατμόσφαιρα. Εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας από την επιφάνεια και την ατμόσφαιρα. Δορυφορική τηλεπισκόπηση στο υπέρυθρο. Εφαρμογές.
Εισαγωγή στα μοντέλα διάδοσης της ηλιακής ακτινοβολίας. Πρακτική εξάσκηση με μοντέλα σε απλά προβλήματα διάδοσης ακτινοβολίας.
Β’ Μέρος
Εισαγωγή: Τηλεπισκόπηση και αρχές της τηλεπισκόπησης. Ζώνες απορρόφησης και ατμοσφαιρικά παράθυρα – Φασματικές υπογραφές υλικών. Δορυφορική τηλεπισκόπηση – Γενικές αρχές και συνιστώσες δορυφορικής τηλεπισκόπησης.
Δορυφόροι: Κίνηση δορυφόρων – Τροχιές και χαρακτηριστικά ελλειπτικών τροχιών. Μεγέθη για την κίνηση του δορυφόρου σε σχέση με τη Γη. Ταξινόμηση τροχιών δορυφόρων: Σχήμα τροχιάς – Κλίση τροχιάς – Ύψος τροχιάς. Δομή ενός δορυφόρου. Τύποι δορυφόρων- Δορυφορικά συστήματα παρατήρησης της Γης.
Αισθητήρες στη δορυφορική τηλεπισκόπηση: Γενική αρχή λειτουργίας αισθητήρων – Τεχνικές παρατήρησης. Ενεργοί και παθητικοί αισθητήρες – Ραδιόμετρα – Παράμετροι ραδιομέτρων. Χαρακτηριστικές διακριτικές ικανότητες δορυφορικών αισθητήρων. Παγχρωματικοί, πολυφασματικοί και υπερφασματικοί αισθητήρες. Θερμικοί αισθητήρες – Αισθητήρες στην περιοχή των μικροκυμάτων – Βασικές αρχές του radar. Κατηγορίες αισθητήρων των δορυφορικών συστημάτων παρατήρησης Γης.
Απεικονίσεις δορυφορικής τηλεπισκόπησης: Γεωμετρική παραμόρφωση απεικονίσεων. Ερμηνεία & ανάλυση των απεικονίσεων – Οπτική επεξεργασία – Ψηφιακή επεξεργασία: προεπεξεργασία, βελτίωση, μετατροπή, ταξινόμηση. Ενοποίηση δεδομένων.
Εφαρμογές δορυφορικής τηλεπισκόπησης στο σύστημα της Γης (ξηρά – ωκεανοί – ατμόσφαιρα) με έμφαση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας.
Σύνδεσμος Μαθήματος: https://qa.auth.gr/el/class/1/600236163
Στοιχεία Μαθήματος
Κωδικός μαθήματος: ΦΠΒ201
Μάθημα: Ειδίκευσης Επιλογής
Εξάμηνο:
Ώρες / εβδομάδα: 4
Πιστ. Μονάδες (ECTS): 9
Διδάσκοντες: Αλκιβιάδης Μπάης, Χαρίκλεια Μελέτη, Δημήτρης Μπαλής, Μαρία Ελισσάβετ Κουκουλή, Diego Loyola