Το ΠΜΣ Φυσική Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος και Παγκόσμιων Μεταβολών παρέχει σπουδές εστιασμένες στην έρευνα και τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η αέρια ρύπανση σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα, οι παγκόσμιες μεταβολές και το κλίμα, η ανάλυση περιβαλλοντικών δεδομένων, η εκτέλεση μετρήσεων περιβαλλοντικών παραμέτρων, η σύνταξη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η εξειδίκευση σε ατμοσφαιρικά μοντέλα και βάσεις δεδομένων στην εκμάθηση γλωσσών προγραμματισμού και εξειδικευμένων λογισμικών. Επίσης, το ΠΜΣ παράσχει πολλές  επαγγελματικές δυνατότητες στους αποφοίτους του, καθώς αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να εξειδικευτούν πάνω σε σύγχρονα θέματα που αφορούν:

  • στην ανάπτυξη εφαρμογών περιβαλλοντικής διαχείρισης και πληροφορικής,
  • στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών εφαρμογών και υπηρεσιών που βασίζονται στην δορυφορική τηλεπισκόπηση,
  • στην ανάπτυξη διαχειριστικών εργαλείων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, και
  • στην ενίσχυση των δεξιοτήτων τους στον σχεδιασμό και διαχείριση ερευνητικών και συμβουλευτικών έργων που άπτονται του Περιβάλλοντος.

Μέσω των γνώσεων που πρόκειται να αποκτήσουν οι απόφοιτοι του Προγράμματος, αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες: (i) σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, (ii) στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε φορείς του δημοσίου που ασχολούνται με τη διαχείριση του Περιβάλλοντος, (iii) στον ιδιωτικό τομέα, σε εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες σε θέματα Περιβάλλοντος, και (iv) σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, κ.α.

Το ΠΜΣ Φυσικής του Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, που αποτελεί πρόδρομο του συγκεκριμένου ΠΜΣ, ξεκίνησε τη λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 1992-1993. Στη διάρκεια των περίπου 30 ετών λειτουργίας του έχουν εκπαιδευτεί περίπου 300 φοιτητές από τους οποίους αποφοίτησαν οι 230.  Η μέχρι τώρα (2023) πορεία της απορρόφησης των αποφοίτων από την αγορά εργασίας και την έρευνα κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Στο Σχήμα 1 παρουσιάζεται γραφικά ο αριθμός των αποφοίτων του ΠΜΣ Φυσικής Περιβάλλοντος ανά έτος, από την αρχή λειτουργίας του μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Το σύνολο των αποφοίτων του από το έτος 1995-1996 και μετά είναι 231 και ο μέσος όρος αποφοίτων κατ’ έτος είναι 8.6.

Σχήμα 1: Ο αριθμός των αποφοίτων του ΠΜΣ Φυσικής Περιβάλλοντος ανά έτος, από την αρχή λειτουργίας του μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022

 

Σε ότι αφορά στην μετέπειτα εξέλιξη των αποφοίτων του ΠΜΣ Φυσικής Περιβάλλοντος, τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται στο Σχήμα 2, δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό (~36%) συνεχίζει τις σπουδές του για απόκτηση διδακτορικού διπλώματος είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Από αυτούς που αποκτούν διδακτορικό τίτλο ένα σημαντικό μέρος εργάζονται ως καθηγητές ή ερευνητές σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Τέλος, σύμφωνα με το Σχήμα 3, το 46 % των αποφοίτων του ΠΜΣ ακολουθεί, επί του παρόντος, ερευνητική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το 14 % ακολουθεί Ακαδημαϊκή καριέρα και το 15 % ασχολείται στη συνέχεια με την εκπαίδευση σε διάφορες βαθμίδες. Τέλος, ένα σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων (~25%), το οποίο γενικά είναι δύσκολο να υπολογιστεί επακριβώς, κατευθύνεται προς την αγορά εργασίας στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

 

Σχήμα 2: Ποσοστό των αποφοίτων του ΠΜΣ Φυσικής Περιβάλλοντος που συνεχίσουν με διδακτορικές σπουδές Σχήμα 3: Η ποσοστιαία απασχόληση των αποφοίτων του ΠΜΣ Φυσικής Περιβάλλοντος